Alexandr Vladimír Hrska – Znovunalezený

19.05.2014 12:07

Alexandr Vladimír Hrska – Znovunalezený

 

Alexandr Vladimír Hrska (1890 – 1954) byl významným představitelem českého meziválečného období, ale jeho tvorba byla od jeho smrti poněkud opomenuta. Jako všestranný tvůrce se nejprve velmi úspěšně uplatnil jako scénograf již v době 1. světové války, kdy spolupracoval na inscenacích Městských divadel na Královských Vinohradech s nejvýznamnějšími režiséry své doby, mimo jiné s K. H. Hilarem. V krátkém, ale významném angažmá v brněnském divadle vypravil mimo jiné i světovou premiéru opery Leoše Janáčka „Káťa Kabanová“ (1921).

Vedle scénografie se věnoval především malbě. Jeho malířské dílo, ve větší části uchované v rodinné sbírce, reaguje na řadu dobových podnětů a směrů.  Právě rodinná kolekce je základem současné výstavy. Ve dvacátých a třicátých letech se včlenil do proudu českého neoklasicismu. Převaha figurativních děl meziválečného období je na počátku 2. světové války doplněna o žánry zátiší a krajiny z okolí Prahy. Hrskovo malířské dílo vyniká vytříbenou malířskou technikou, barevnou bohatostí a smyslovým nábojem, pro který byl oceňován a vyhledáván jako malíř ženské krásy.

Významná je i Hrskova tvorba pro knihu jako ilustrátora a knižního úpravce, vedle toho je tvůrcem řady návrhů užitkové grafiky, spolupracoval jako ilustrátor a výtvarný redaktor s periodiky. Z jeho plakátové tvorby vynikají „Barrandovské terasy“, plakát, který je pravidelně zařazován mezi 100 nejkrásnějších světových plakátů.

Výstava potrvá do 11. června 2014

Otevřeno:

pondělí  14.00 - 18 hod.

středa   14,00 - 18.hod.

—————

Zpět